Trening Spašavanje / spasavanje na vodi – Konjic (WR 2)

Od 12.07. do 15.07.2021. godine u Konjicu se održava trening “Spašavanje na vodi” (Water Rescue) u okviru projekta EU za bolju civilnu zaštitu – Izgradnja kapaciteta i priprema Bosne i Hercegovine za Mehanizam Unije za civilnu zaštitu.

Učesnici treninga su predstavnici organa civilne zaštite u Bosni i Hercegovini (Pripadnici Ministarstva sigurnosti / bezbjednosti Bosne i Hercegovine, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Federalne uprave civilne zaštite). Učesnici imaju priliku učiti i praktično prolaziti aktivnosti u okviru modula Spašavanja na vodi o: NFPA standardima, osobnoj / ličnoj i grupnoj opremi, hidrologiji, zoniranju i procjeni rizika, Rescue 3, medicinskim razmatranjima i dekontaminaciji, teorijskom i praktičnom dijelu užeta za spašavanje, hodanju u plitkoj vodi, sidrištima, mehaničnoj prednosti, spašavanju iz vozila, sistemu za brzo otpuštanje, navezivanju i pozicioniranju plovila kao i o potragama i helikopteru.

Predavači i instruktori na treningu, u realizaciji treninga Spašavanje na vodi su stručnjaci iz Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Hrvatske gorske službe spašavanja.

Polaznici treninga u navedenom periodu praktično prolaze aktivnosti na spašavanju na vodi gdje pokazuju svoje vještine i stiču znanja za spašavanje na vodi. Trening je jako značajan za Bosnu i Hercegovinu, kao zemlju koja je jako bogata vodenim resursima, pogotovo imajući u vidu činjenicu da su se u Bosni i Hercegovini u nekoliko navrata dogodile poplave koje su izazvale velike materijalne štete. Po završetku aktivnosti obuke iz oblasti spašavanja iz vode, učesnicima će biti uručeni certifikati za uspješan prolozak obuke / treninga.

Dana 12.07.2021. godine polaznici su prošli pripremne aktivnosti u učionicama, kao preduvjet za praktični dio vježi koje se planiraju provesti naredni dan. Instruktori učesnicima u učionici prenose znanje i informacije o NFPA standardima, osobnoj / ličnoj i grupnoj opremi, hidrologiji, zoniranju i procjeni rizika, Rescue 3, medicinskim razmatranjima i dekontaminaciji, teorijskom i praktičnom dijelu užeta za spašavanje. Na lokaciju i u obilazak interventnih i spasilačih jednica su došli i VD Direktor Federalne uprave civilne zaštite g. Enes Memić i predstavnik Ministarstva sigurnosti BiH g. Idriz Brković. Oni su se tom prilikom dodatno upoznali sa pripremama i planovima za provođenje treninga Spašavanja na vodi, u Konjicu.

Dana 13.07.2021. godine na lokaciji rijeke Neretve provode se praktične vježbe polaznika treninga, pod opremom i čamcima za spašavanje, kao praktični dio spašavanja na vodi.

Obuka je dio projektnih aktivnosti koja se provodi sa ciljem ospobljavanja civilnih zaštita u Bosni Hercegovini radi pripreme za finalnu vježbu, koja će se provesti na lokaciji Banja Luke, kao finalna operativna aktivnost u provođenju projekta EU za bolju civilnu zaštitu u BiH. Na lokaciju i u obilazak interventnih i spasilačih jednica je došao i VD Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite g. Dženan Brkanić. On se tom prilikom dodatno upoznao sa pripremama i planovima za provođenje treninga Spašavanja na vodi, u Konjicu.

Dana 14.07.2021. godine na lokaciji rijeke Neretve nastavilo se provođenje praktične vježbe polaznika treninga pod opremom, hodanjem u vodi, treningom preplivavanja te neposrednim spašavanjem iz vode upotrebom fizičke snage spasilaca i putem užeta, kao praktičnim dijelom spašavanja na vodi.

Na lokaciju i u obilazak interventnih i spasilačkih jednica je došao i predsjednik Asocijacije za upravljanje rizicima g. Haris Delić. On se tom prilikom neposredno upoznao sa treningom Spašavanja na vodi, u Konjicu, te prisustvovao praktičnoj vježbi. Tom prilikom je polaznicima zaželio uspjeh u provođenju treninga, a od instriktora iz Hrvatske gorske službe spašavanja je dobio potvrdu da se radi o kvalitetnim polaznicima, koji su jako motivirani u prolasku kroz aktivnosti treninga.

Dana 15.07.2021. godine se nastavilo se provođenje praktične vježbe polaznika treninga u sklopu treninga Spašavanja na vodi.Na lokaciju i u obilazak interventnih i spasilačkih jednica je došao i direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske g. Milan Novitović. On se tom prilikom neposredno dodatno upoznao sa treningom Spašavanja na vodi, u Konjicu, te prisustvovao nastavku treninga, koji se u ovom danu održavao u učionici. Tom prilikom je polaznicima zaželio uspjeh u provođenju treninga i njegovom okončanju, te iskazao zadovoljstvo i podršku treningu u skplopu Projekta EU za bolju civilnu zaštitu.

Ukratko o projektu:

Projekt finansira Europska unija kroz Instrument za predpristupnu pomoć (IPA), a trajanje projekta je od 01.03.2019. do 01.11.2021. godine.

Projekt se sastoji od pet radnih paketa.

Opći cilj Projekta je smanjiti ranjivost na prirodne i druge katastrofe, na svim nivoima Bosne i Hercegovine.

Share: