Osposobljavanje za traganje i spašavanje u ruševinama (USAR 2) – Igman


U periodu od 21.08. do 28.08.2021. godine na području planine Igman provodi se osposobljavanje za traganje i spašavanje u ruševinama za pripadnike Federalne uprave civilne zaštite.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je Naziv-projekta-za-HEADER-Copy-2-1-1024x244.png

Glavni cilj aktivnosti je osposobljavanje pripadnika Federalne uprave civilne zaštite za sudjelovanje u akcijama traganja i spašavanja za unesrećenim osobama nakon razornog potresa, klizišta, odrona i drugih situacija u kojima je potrebno koristiti opremu i tehnike za spašavanje iz ruševina.

Na osposobljavanju je duejluje preko 30 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite. Iz redova Ravnateljstva civilne zaštite, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske sudjelovat će 7 osoba u svojstvu instruktora i vježbatelja (suradnika u nastavi). Instruktori i vježbatelji će polaznicima demonstrirati metode i tehnike koje se koriste u traganju i spašavanju iz ruševina, sukladno važećem Programu osposobljavanja za traganje i spašavanje u ruševinama u RH.

Organizacijsku i tehničku podršku provođenju treninga pruža Asocijacija za upravljanje rizicima, u clju ugodnog i sigurnog provođenja treninga na puta ka punopravnom članstvu Mehanizma unije za civilnu zaštitu

Dana 22.08. i 23.08.2021. godine započele su pripreme za provođenje praktičnog treninga spašavanja i traganja u ruševinama u urbanim sredinama, na lokaciji ruševnog hotela Igman na Igmanu. Scenarij podrazumjeva uvježbavanje za spašavanje unesrećenih iz ruševina. Obzirom na specifičnost zadataka na lokaciji se provode sve mjere zaštite za učesnike i posmatrače, uz zadržavanje što realnijeg stanja prirodne i druge nesreće.

Od 24.08. 2021. godine započelo se sa terenskim i praktičnim vježbama spašavanja na lokalitetu pretpostavljene i pripremljene ruševine, čime će pripadnici Federalne uprave civilne zaštite i praktično dodatno obogatiti iskustvima iz Europske unije, kroz trening modula USAR. Učesnike treninga je posjetio i predsjednik Asocijacije za upravljanje rizicima AZUR te poželio sretan i uspješan rad.

Do 28.08.2021. godine nastavilo se sa aktivnostima na obuci za spašavanje iz ruševina u urbanim sredinama, u sklopu USAR treninga, na planini Igman u neposrednoj blizini gradova Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Vježba je u operativnom smislu okončana noćnom akcijom zaštite i spašavanja iz ruševnih objekata, simulacijom urušavanja građevine na lokaciji djelovanje zemljotresa. Tom prilikom vježbu su propratili i predstavnik Ministarstva sigurnosti / bezbjednosti BiH, g-din Idriz Brkić, predstavnik Federalne uprave civilne zaštite g-din Murat Baručija, te predsjednik Asocijacije za upravljanje rizicima g-din Haris Delić, koji su se tom prilikom upoznali sa mogućnostima pripadnika Federalne uprave civilne zaštite, njihovim kapacitetitima i opremom, te opremom i vještinama kolega iz Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Dana 28.08.2021. godine uspješno je okončan trening USAR na Igmanu, te je lokacija dovedena u prvobitno stanje. Naredni USAR Trening je planiran u Brčko Distriktu BiH, od 04.09. – 11.09.2021. godine.

Share: