WP Act 1.2 – Status Quo radionica – Osigurati informiranje / obezbjediti informisanje i obuku o zakonodavstvu EU-a o civilnoj zaštiti i provedbenim pravilima kroz, u sklopu Projekta “EU za bolju civilnu zaštitu”

U organizaciji Asocijacije za upravljanje rizicima i Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u okviru projekta “EU za bolju civilnu zaštitu u BiH – izgradnja kapaciteta i priprema Bosne i Hercegovine za pristupanje mehanizmu civilne zaštite Europske unije”; u Hotelu Holiday u Sarajevu i Zgradi državnih institucija / zajedničkih institucija u Sarajevu, održana je radionica Status Quo. Ovoj radionici je prisustvovalo 30-tak sudionika iz: Ministarstva sigurnosti / bezbjednosti Bosne i Hercegovine; Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, Federalne uprave civilne zaštite i kantonalnih / županijskih uprava civilne zaštite iz Federacije Bosne i Hercegovine, te Odjela za javnu sigurnost / Odjeljenja za javnu bezbjednost Brčko Distrikta BiH.

Radionica je provedena od strane Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, koje je za ova predavanja angažovalo i uključilo eminentne stručnjake. Tematske cjeline su bile bazirane na identifikaciji i analizi zakonodavstva BiH u oblasti civilne zaštite; uvodu u praksu EU (primjer članica Europske unije – Republika Hrvatska); te koracima za usklađivanje zakonskih rješenja BiH, sa zakonskim rješenjima Europske / Evropske unije.

Ovom prilikom su polaznicima treninga prenesena iskustva prisutna u praksi EU iz Republike Hrvatske. Obzirom da je Bosna i Hercegovina kompleksa i specifična država, ovo je bila prilika da se čuju mišljenja i pripadnika prisutnih struktura civilne zaštite u BiH na radionici, njihova iskustva sa terena, te načini funkcioniranja i djelovanja u vanrednim situacijama.

Trening je prošao u dobrom raspoloženju i konstruktivnoj atmosferi.

Share: