Osposobljavanje za traganje i spašavanje u ruševinama (USAR) – Banja Luka

U periodu od 03.07. do 10.07.2021. godine na području Banja Luke provodi se osposobljavanje za traganje i spašavanje u ruševinama za pripadnike postrojbe za spašavanje u ruševinama iz Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske. Kao posmatrači na treningu nalaze se i pripadnici žandarmerije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Glavni cilj aktivnosti je osposobljavanje pripadnika Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske za sudjelovanje u akcijama traganja i spašavanja za unesrećenim osobama nakon razornog potresa, klizišta, odrona i drugih situacija u kojima je potrebno koristiti opremu i tehnike za spašavanje iz ruševina.

Na osposobljavanju je predviđeno da će sudjelovati preko 30 pripadnika postrojbe za spašavanje iz ruševina iz Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske. Iz redova Ravnateljstva civilne zaštite, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske sudjelovat će 7 osoba u svojstvu instruktora i vježbatelja (suradnika u nastavi). Instruktori i vježbatelji će polaznicima demonstrirati metode i tehnike koje se koriste u traganju i spašavanju iz ruševina, sukladno važećem Programu osposobljavanja za traganje i spašavanje u ruševinama u RH.

Dana 03. i 04.07.2021. godine započele su pripreme za provođenje praktičnog treninga spašavanja i traganja u ruševinama u urbanim sredinama, na lokaciji Banja Luke. Scenarij podrazumjeva uvježbavanje za spašavanje unesrećenih iz ruševina. Obzirom na specifičnost zadataka na lokaciji se provode sve mjere zaštite za učesnike i posmatrače, uz zadržavanje što realnijeg stanja prirodne i druge nesreće.

U ime konzorcijskih partnera Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Asocijacije za upravljanje rizicima, učesnike treninga je pozdravio i zaželio uspješan trening predsjednik Asocijacije za upravljanje rizicima.

Od 05.07.2021. godine će se započeti sa terenskim i praktičnim vježbama spašavanja na lokalitetu pretpostavljene i pripremljene ruševine, čime će pripadnici Republičke uprave civilne zaštite RS i praktično dodatno obogatiti iskustvima iz Europske unije, kroz trening modula USAR.

Dana 06.07.2021. godine na lokaciji područja Banja Luke započelo se sa praktičnim dijelom vježbe spašavanja iz ruševina. Na lokaciji se nalaze polaznici treninga, 36 pripadnika Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, 8 pripadnika iz Žandarmerije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, uz 7 instruktora iz Hrvatske Gorske službe spašavanja i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Na lokaciji se nalaze i pripadnici Asocijacije za upravljanje rizicima kao podrška neometanog provođenja vježbe.

Dana 07.07.2021. godine nastavilo se praktičnim treningom USAR u Banja Luci. Tim povodom lokaciju je posjetio i Predsjednik Vlade Republike Srpske g. Radovan Višković u pratnji direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske g. Milana Novitovića, koji su zajednički obišli lokacije vježbe i dali punu podršku Vlade Republike Srpske i Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske aktivnostima koji se provde na lokaciji u sklopu vježbe USAR. Podsjećanja radi, u vanrednim situacijama, Komandant Republičkog štaba civilne zaštite Republike Srpske je upravo predsjednik Vlade RS, a načelnik ovoga Štaba je direktor Republičke uprave civilne zaštite RS, čime se na treningu na svojevrsan način pojavio i rukovodni kadar u vanrednim situacija spašavanja iz vanrednih situacija i elementarnih nepogoda. Informacije sa terena prenijele su novinske i medijske kuće sa teritorije Republike Srpske.

U operativnom smislu treninga, pripadnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, Žandarmerije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, uz instruktore iz Hrvatske gorske službe spašavanja i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, su nastavili treninge spašavanja iz ruševina.

Vježbe su proširene na upotrebu sredstava za spašavanje iz ruševina, gdje su pripadnici operativnih snaga pokazali ranije stečene vještine u spašavanju, uz stečena znanja i vještine na aktuelnom treningu USAR u Banja Luci. Vježbe su započete i na spašavanju unesrećenih osoba i sa spratova urušenih objekata.

Na lokaciji se nalaze i pripadnici Asocijacije za upravljanje rizicima kao podrška neometanog provođenja vježbe.

U vježbama se koriste i službeni potražni psi koji predstavljaju neizostavnu pomoć spasiocima, prilikom traganja za osobama koje se nalaze zarobljene u ruševnim objektima, nakon urušavanja objekata.

Vježba se provodi na lokaciji Industrijske zone Incel u Banjaluci, na terenu koji je prilagođen i pripremljen za provođenje treninga traganja i spašavanja iz ruševina.

Share: